JURNALUL On-Line Romania                                                                TIMP LIBER partY - pagina 6
.
        S T I R I   c u l t u r a - d i v e r t i s m e n t - p a r t y
   
      Pagina realizata sub ingrijirea lui OLIVER GABRIEL
  Înfiinţarea primului club al ascultătorilor Radio China Internaţional în România
     La Cluj-Napoca s-a înfiinţat un club al ascultătorilor Radio China Internaţional, primul în România. La ceremonia organizată la Institutul Confucius din Cluj-Napoca au participat Virgil Moldovan, preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei Române de Prietenie cu R.P.Chineză, doamna Feng Shaozhong, directoarea Institutului Confucius din Cluj-Napoca, precum şi reprezentanţi ai primăriei Cluj-Napoca şi persoane prietene din diferite cercuri sociale. A participat la ceremonie delegaţia CRI, condusă de redactor-şef adjunct Ma Weigong.
     În discursul rostit cu acest prilej, preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei,Virgil Moldovan a apreciat contribuţiile remarcabile aduse de CRI şi redacţia emisiunilor în limba română la întărirea cunoaşterii şi a prieteniei între cele două popoare, afirmând că înfiinţarea clubului ascultătorilor va oferi fără îndoială o nouă platformă pentru întărirea prieteniei tradiţionale între cele două ţări.
     La rândul său, redactor-şef adjunct al CRI Ma Weigong a trecut în revistă prietenia tradiţională şi schimburile culturale între cele două popoare, arătând că întărirea cunoaşterii prieteniei între tinerii reprezintă tocmai o importantă sarcină a presei. Înfiinţarea clubului ascultătorilor CRI la Cluj-Napoca va ajuta postul nostru de radio să joace mai bine rolul de punte.
     La ceremonie, Ma Weigong a mai oferit acestui club manuale pentru învăţarea limbii chineze.
     Înainte de ceremonie, Ma Weigong a avut o întâlnire cu Avram Mircea, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP) al judetului Cluj şi Radu Ratiu, consilier al presedintelui Consiliului Judetean din Cluj, veniţi pentru a participa la ceremonie în calitate de reprezentanţi ai judeţului şi oraşului Cluj
. (sursa JAR-Jurnalul Romanesc)
  Congresul National de Istoria Presei la a patra editie
    
Ideea unei organizatii de profil a aparut in 2005, cand, la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, a avut loc un seminar de Istoria Presei. Atunci specialistii au propus infiintarea Asociatiei Romane de Istoria Presei (ARIP), inregistrata abia dupa doi ani. Informatii despre asociatie si activitatile sale pot fi gasite pe internet la www.arip.ro. Dupa ce asociatia a fost infiintata cu acte in regula, membrii ARIP si-au propus realizarea a trei obiective principale. Primul dintre acestea a fost realizarea unei publicatii care a ajuns, in prezent, la numarul opt. Aici sunt publicate articole de specialitate din domeniul istoriei presei si sunt recenzate lucrarile care apar sub egida acestei discipline.

    ARIP are mai multe filiale, organizate pe regiuni istorice: Transilvania, Banat, Dobrogea, Oltenia, Basarabia, Bucovina. Fiecare dintre acestea este condusa de cate un vicepresedinte, care se ocupa de atragerea de noi membri, colectarea cotizatiilor si alte actiuni ale asociatiei. Ilie Rad este presedintele organizatiei. Acesta ne-a explicat cum fiecare congres are o tema stabilita: „Anul trecut a fost „Documentarea”, acum doi ani, „Cezura”, „Limba de lemn” etc. Este foarte important ca aceste congrese sa fie tematizate. Deci sa nu vina fiecare cu ceea ce stie. Ma bucur ca am reusit sa tematizam congresele. Anul acesta tema principala este „Presa interbelica”. Un alt lucru de care sunt mandru este faptul ca la fiecare congres avem invitata o personalitate „de rang superior”. Anul trecut a fost Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, iar anul acesta va fi invitat Marian Sala, vicepresedintele Academiei Romane. Prezentarile acestora vor fi publicate in revista Asociatiei”. (sursa GDC)

DUPA NOI NU ASTEPTI
ACTUALITATE ACTUALITATE ACTUALITATE ACTUALITATE
DECLARATII:  
        CINEMA CLUJ      TEATRU OPERA PARTY
  PROGRAM TEATRUL DE PAPUSI
    
Detalii AICI.
  PROGRAM CINEMA
      REPUBLICA (FLORIN PIERSIC):
    
Detalii AICI.
      ARTA-EURIMAGES:
     Detalii AICI.
        ODEON: Star Trek: The Future Begins (Star Trek XI) Nota 9,7.
  PROGRAM TEATRUL NATIONAL
      LA RĂSCRUCE DE VÎNTURI
după Emily Brontë, adaptare de Mariana Vartic
traducerea romanului Henriette Yvonne Stahl
Durata spectacolului: 2h 30 min., fără pauză.
      Următoarele reprezentaţii:
joi, 26 mai 2011, ora 19:00
      Strania şi tragica poveste de dragoste dintre Catherine şi Heathcliff din La răscruce de vânturi este istorisită de un martor ocular, servitoarea Nelly Dean, unui ascultător atent, chiriaşul de la Thrushcross Grange, domnul Lockwood, „rătăcit“ în landa furtunoasă de la Wuthering Heights, locul principal al acţiunii.
   PROGRAM OPERA ROMANA
      
1.6.2011 18 :00: Sunetul muzicii.
   PROGRAM TEATRUL MAGHIAR
      2
8.5.2011 20:00: Am omorât-o pe mama.
   PARTY TIME by Napoca Television
LOCATIA EVENIMENTUL DATA/ORA
Autograf Waking Spicy Night 23 MAI, 22
The King All night 24 MAI, 22
Gold Club Seara romaneasca 25 MAI, 22
Autograf Seara maramuresana 26 MAI, 22
Janis Pub Amateurs Night 27 MAI, 22
Diesel Club Karaoke 28 MAI, 22
Obsession Evolution party 29 MAI, 22
.
        VERNISAJE, EXPOZITII, EVENIMENTE
  Salonul Anual de Artă
29
iulie 2011
   
 Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Cluj-Napoca în colaborare cu Muzeul de Artã Cluj-Napoca organizeazã în perioada 09 decembrie 2010 – 16 ianuarie 2011 “Salonul Anual de Artã” cu participarea tuturor secţiilor de creaţie ale UAP – picturã, sculpturã, graficã, foto-video-artã ambientalã, design, ceramicã, artã textilã.
    Expoziţia poate fi vizitatã în programul normal al Muzeului de Artã Cluj-Napoca de Miercuri – Duminicã orele 10 – 17.
 Expo MARATON
pictură, desen, obiect, multimedia
24 mai 2011

    
Galeria Casa Matei vă invită marţi, 24.05.2011, ora 18:00, la evenimentul expoziţional cu numărul 7 din cadrul Competiţiei “Expo Maraton”.
  Academia de Muzică „Gh. Dima”, Sala Studio
Luni, 28
mai, ora 19, studioul de concerte
    
RECITAL DE CANTO
Clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu
La pian: Codruţa Ghenceanu.
UNIUNEA Scriitorilor din Romania filiala Cluj
    
Lansarea volumului Clujul pe înţelesul copiilor. Cuvinte şi imagini. El va fi un instrument de educat în spiritul respectului faţă de tradiţie, dar şi unul de utilizat pentru turismul cultural. (iunie 2011).
 
DUPA NOI NU ASTEPTI
    MUZEE, GALERII
• Cel mai scump tablou scos la licitaţie în România

     
„Tăietorul de lemne“ de Camille Pissarro, estimat la peste patru milioane de euro, care este cel mai scump tablou scos la licitaţie în România, a fost scos la vânzare în Bucureşti. Tabloul a fost păstrat până miercuri într-o bancă din Capitală, de unde a fost adus cu un transport special pentru a fi prezentat presei, la sediul casei de licitaţii Artmark. Lucrarea face parte din colecţia Dr. Dona şi a fost retrocedată moştenitorilor proprietarului, de către Muzeul Naţional de Artă al RomânieiCu acelaşi prilej, publicul va avea ocazia să cumpere lucrări semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu şi Dumitru Ghiaţă. Pictorul francez Camille Pissarro (1830-1903) a avut o influenţă importantă asupra multor artişti contemporani cu el, printre care Paul Cezanne şi Paul Gauguin.
• 8
2 de ani de la înfiinţarea Parcului Etnografic “Romulus Vuia”
     
Înfiinţarea Parcului Naţional reprezintă o încununare a eforturilor lui Romulus Vuia de a face din Muzeul Etnografic al Ardealului o instituţie muzeală complexă care prin fondurile documentare să reprezinte “un adevărat monument al individualităţii noastre etnice”, iar prin activitatea desfăşurată să devină un Institut de Cercetări Etnografice.
În cadrul Parcului, cu un perimetru de 15 ha, un accent deosebit s-a pus pe două sectoare: sectorul instalaţiilor tehnice ţărăneşti şi al atelierelor meşteşugăreşti şi pe sectorul tipurilor zonale de gospodării şi al monumentelor de arhitectură populară.
În prezent, în cadrul secţiei în aer liber, se găsesc transferate şi conservate: 31 de instalaţii tehnice ţărăneşti (pentru prelucrarea lemnului, prelucrarea metalelor, prelucrarea produselor agricole, finisarea ţesăturilor de lână), 5 case atelier: două ateliere de olărit, una (monument istoric) pentru cioplitul pietrei, o casă atelier de văsărit precum şi una de geamgiu, 13 gospodării ţărăneşti complete, 3 biserici de lemn, 3 troiţe de răspântii, un pavilion de joc ţărănesc, o poartă de cimitir, o stână şi o hodaie.
Denumirea de Parc Etnografic Naţional „Romulus Vuia” a fost primită în anul 1993, cu ocazia celei de-a VII-a Conferinţe a muzeelor în aer liber, în semn de omagiu adus întemeietorului Muzeului Etnografic şi Parcului Naţional, profesorul Romulus Vuia – primul director al muzeului
.
• Primul Muzeu al Bivolului: satul Mera-Cluj
     
Primul Muzeu al Bivolului din Romania a implinit 1 an jumate, el fiind deschis, sambata, 23 mai 2009, in satul Mera, comuna Baciu, judetul Cluj, sub patronajul Fundatiei Primula. In urma cu cateva decenii, bivolii erau animale nelipsite in multe sate din Transilvania, supravietuind perioadei colectivizarii. Dupa 1990, numarul bivolilor a inceput sa scada dramatic, in favoarea vitelor. In satul Mera, pana nu demult, erau atat de multi bivoli incat, vara, erau dusi la stana, pe o pasune aflata la mare distanta de vatra satului.
     Numarul animalelor a inceput sa scada, asa incat fundatia Primula s-a gandit ca ar fi bine ca macar traditia sa fie conservata. In consecinta, a adunat in Muzeul bivolului din Mera, tot ce era mai semnificativ in gospodariile din sat: juguri, talangi, scaune pentru muls, vase de colectat si procesat laptele, fotografii, documente. Profesorul de biologie Varga Gyorgy, fiu al al satului si director de scoala vreme de 20 de ani, a tinut mortis ca un astfel de muzeu, cel dintai din tara, sa fie infiintat la Mera, acolo unde bivolul a fost si animal de tractiune, si sursa de hrana pentru familie, si aducator de prosperitate. Domnia sa ne-a fost gazda si ghid in Muzeul bivolului, la cateva minute dupa inaugurare.

Copyright 2002-11   © RC. Smol.Ro a trademark of Banat php and Smol Group.   Toate drepturile rezervate.

PUBLICITATE