JURNALUL On-Line Romania                                                                STIRI ROMANIA - pagina 2
.
        S T I R I r o m â n i a
  Agricultura descentralizata
    
Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de descentralizare. Guvernul va emite o ordonanta de urgenta pentru ca masurile sa poata fi aplicate. In esenta, se desfiinteaza agentii, iar angajatii vor trece la alte servicii. Ministrul Ilie Sarbu nu exclude posibilitatea unor disponibilizari.
    Principalele prevederi se refera la Agentia domeniilor statului, care va transfera competentele de administrarea patrimoniului,a activitatilor si activelor catre consiliile locale. Apoi, va fi desfiintata. Directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala vor transfera atributiile catre consiliile judetene.
  CV Tudor către Băsescu: “Te pun premier”; Băsescu, lui CV Tudor: “Te evacuez”
    
Şeful statului şi preşedintele PRM au schimbat câteva replici acide la ceremonia în care europarlamentarii şi-au primit certificatele, CV Tudor spunându-i lui Băsescu că îl va pune premier când va fi preşedinte, iar actualul preşedinte ameninţându-l pe fostul senator că, “până la urmă”, îl evacuează.
      Europarlamentarii aleşi la scrutinul de duminică au primit, joi, la Sala Palatului din Capitală, certificatele de reprezentant al României în Parlamentul European. După primirea certificatelor, toţi europarlamentarii prezenţi au dat mâna cu şeful statului, cu premierul Emil Boc, cu preşedinţii PNL şi UDMR şi PSD, prezenţi la eveniment.
  Corneliu Vadim Tudor a purtat un scurt dialog cu şeful statului în momentul în care a dat mâna cu acesta, apoi s-a apropiat de jurnaliştii prezenţi la eveniment, spunându-le că vrea ca, atunci când va deveni preşedinte al României, să îl desemneze premier pe Traian Băsescu. “Am planuri mari cu omul ăsta (cu Traian Băsescu, n.r.), îl fac premier când voi fi preşedinte”, le-a spus Vadim Tudor ziariştilor.
  Carrefour isi face propria banca in acest an
    
Grupul francez Carrefour, deja activ pe piata serviciilor financiare, a anuntat vinei ca isi va infiinta o banca in acest an, ce va activa pe pietele din Franta, Italia, Spania si Belgia, potrivit AFP. Pe langa serviciile financiare deja existente, noua banca va oferi produse de economisire si credite ipotecare.
    In prezent, Carrefour este prezent in domeniul serviciilor financiare in 15 tari, oferind credite, carduri de credit si produse de asigurari.
    "Intentionam sa beneficiem de noul statut bancar european si pana la finele lui 2011 sa integram toate serviciile noastre financiare intr-o banca europeana", a declarat Pierre Bouchut, directorul financiar al Carrefour.
    Grupul francez Carrefour Romania a obtinut pe 2009 un profit net de 328 milioane de euro, cu 74,2% mai putin decat in 2008. Ceea ce inseamna in general un adaos comercial de peste 40% la vanzarea produselor
.

DUPA NOI NU ASTEPTI
ACTUALITATE ACTUALITATE ACTUALITATE ACTUALITATE
DECLARATII:  
        STIRI ECONOMICE
  Profesorii au probleme cu salariile
   
  Profesorii din 13 comune din judeţul Cluj, precum şi cei din oraşele Huedin şi Câmpia Turzii, nu şi-au primit salariile sau au primit salarii diminuate cu până la 50 la sută. Autorităţile dau vina pe procedurile contabile, dar sindicaliştii spun că adevărul este că nu există bani pentru plata salariilor angajaţilor din sistemul educaţional.
     Concret, primarii spun că au terminat banii din liniile de finanţare pentru prima jumătate a anului şi afirmă că profesorii vor primi restanţele salariale în luna iulie. Există şi primari care au recunoscut că adevărul este că nu au bani pentru salariile angajaţilor şcolilor şi grădiniţelor.
     Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru, afirmă că multe consilii locale nu au realizat veniturile pe care le prognozau în bugetele votate la începutul anului. Ea a adăugat că o serie de directoare de grădiniţe din Cluj-Napoca au fost înştiinţate că, peste vară, angajaţii acestor unităţi de învăţământ vor primi doar 70 la sută din salarii, din cauza crizei economice.
  Emil Boc a economisit în moneda naţională O parte din membrii Guvernului şi-au depus joi declaraţiile de avere. În ceea ce-l priveşte pe premierul Emil Boc, principala modificare a declaraţiei sale de avere, de la începutul mandatului, este mărirea valorii sumelor depozitelor în lei, de la 163.000 la 188.000.
  Grabiti-va daca vreti dobanzi cu doua cifre la depozite
    
JBCR, liderul pietei in functie de active, se pregateste sa taie din dobanzile la credite si depozite, o decizie in acest sens urmand sa fie luata cel mai devreme la sfarsitul acestei luni, declara pentru JURNALUL TV reprezentantii bancii. Daca, pana in aprilie, in piata bancara se ducea o adevarata lupta pentru atragerea economiilor cu randamente uriase, duble sau aproape triple fata de rata inflatiei, bancherii se intrec acum sa taie din randamentele oferite la depozite, reducerea fiind pana in acest moment de maximum 2 puncte procentuale
.
  Aderam la zona Euro in 2014
    
Tara noastra isi pastreaza obiectivul de aderare la Zona euro in 2014, potrivit Programului de Convergenta 2008-2011 revizuit, acesta reprezentand, in continuare, obiectivul principal al tarii noastre in aceasta perioada. Aderarea la zona euro atrage cu sine adoptarea monedei europene, care va avea loc efectiv, incepand cu 1 ianuarie 2015
.
        DE GURIȚELE LOR GRĂITE
  Reabilitarea termica a blocurilor - primele probleme: Preturi prea mici, oferite de "firme fantoma"!
   
 Reabilitarea termica a cladirilor s-a transformat intr-o cursa in care criteriul pretului risca sa ingroape business-ul, credibilitatea proiectului urmand sa aiba de suferit de pe urma lucrarilor prost executate, avertizeaza specialistii. Companiile din constructii trag un semnal de alarma privind modul in care a inceput programul de reabilitare termica a blocurilor. Potrivit directorului general a Patronatului societatilor in constructii, Adriana Iftime, multe dintre licitatiile care au inceput in toata tara au fost castigate de firme "fantoma" , iar riscurile sunt foarte mari. "Fata de pretul standard, stabilit de primarie, sunt firme care au venit cu oferte cu 20% pana la 50% mai scazute decat valoarea expertizei facute pe blocurile respective", spune Iftime.
 Ce ii face fericiti pe romani: masina de lux, plasma si bijuteriile
    
Un sfert dintre romani (23%) vor sa cumpere produse care apartin marcilor de prestigiu, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania. Aproape jumatate dintre romani (47%) considera ca achizitia celor mai noi produse si dispozitive electronice pentru locuinta contribuie la o viata frumoasa si la succesul personal. Imbracamintea, accesoriile si bijuteriile sunt importante pentru 39% dintre romani, in timp ce la nivel global procentul ajunge la 31%, potrivit unei cercetari realizate.
  Fonduri nerambursabile
   
 Programul Operaţional Regional, prin care este sprijinită dezvoltarea microîntreprinderilor productive şi a celor prestatoare de servicii va fi relansat, potrivit reprezentanţilor Centrului de Consultanţă al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj. Valoarea finanţărilor pentru perioada 2007-2013 este de peste 200 de milioane de euro, sumă din care 21,8 milioane de lei au fost alocate Regiunii NV. În 2008, firmele din judeţele din centrul ţării au accesat deja aproape o cincime din fondurile disponibile, respectiv patru milioane de euro.
Doar 8% dintre IMM-urile care au solicitat finantare vor primi banii
    
Din cei 3.194 de agenti economici care au solicitat finantare, doar 398 vor putea obtine fonduri, a declarat sambata Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM).
    "Vreau sa va spun ca sunt 3.194 de inscrisi, deci de solicitanti, iar bugetul ajunge pentru 398 dintre ei, adica circa 8%", a declarat Nancu, citat de
JURNALUL TV .
    Agentii economici au manifestat interes pentru programele agentiei, mai ales ca trec printr-o perioada de criza, in care investitorii au nevoie de finantare. Vicepresedintele AIPPIMM a mai spus ca pe viitor agentia se va confrunta cu o a doua problema: rata de absorbtie a fondurilor.
    Acesta a adaugat ca rata de absorbtie va fi mica pentru ca foarte multi agenti economici nu sunt cu platile la zi catre bugetul de stat, deci nu vor fi eligibili.
    Pentru a rezolva aceasta problema, Nancu a spus ca Guvernul Boc a luat, saptamana trecuta, decizia ca si agentii economici care au datorii la bugetul de stat cifrate la o patrime fata de datoriile de anul trecut sa fie eligibili pentru toate programele europene.
    Anul trecut circa 90% din dosare au fost respinse pentru ca firmele aveau datorii.
 
DUPA NOI NU ASTEPTI
  PSD vrea privatizarea Universităţii Cluj
    
Liderul grupului de consilieri locali PSD, Remus Lăpuşan, acuză Executivul Primăriei că ar purta vina principală pentru retrogradarea în Liga a III-a a echipei de fotbal Universitatea Cluj. El afirmă că reprezentanţii Primăriei nu au ştiut să gestioneze situaţia apărută după ce Universitatea Cluj a retrogradat din Liga I, la sfârşitul sezonului trecut.
Liderul grupului de consilieri locali ai PSD este de părere că Universitatea Cluj ar trebui privatizată. El spune că doar un management privat ar putea să readucă echipa clujeană în prima ligă.

Copyright 2002-11   © RC. Smol.Ro a trademark of Banat php and Smol Group.   Toate drepturile rezervate.

PUBLICITATE