JURNALUL On-Line Romania                                                           STIRI JUDETUL CLUJ - pagina 1
.
        S T I R I c l u j
 Încep lucrările de reabilitare termică la şapteblocuri
     Primaria Cluj-Napoca anunta finalizarea negocierilor cu cele patru firme declarate castigatoare la licitatia din 24
IULIE 2009, care a avut ca obiect reabilitarea termica a 15 blocuri si in urma careia s-a incheiat un acord-cadru cu patru societati: Decorint, Concefa, CH Transbeton si Dafor. Procedura de reofertare pentru celelalte 8 blocuri este programata pentru sfarsitul saptamanii viitoare.
 Prea putine terenuri cultivate.
     Specialistii avertizeaza ca situatia din agricultura risca sa se inrautateasca. In judetul Cluj, doar 30% din terenurile arabile au fost cultivate. in Bistrita doar jumatate din terenul arabil a fost semanat si cultivat. Alocatiile bugetare pentru agricultura au scazut la 1,37% din PIB, iar la rectificare s-au ai pierdut un sfert din acesti bani; fermierii cer ajutor statului prin acordarea de subventii.
 Hala moderna pentru pietarii din IRA.
     Primaria Cluj-Napoca va amenaja o hala agroalimentara moderna in capatul strazii Dambovita, dupa modelul celorlalte existente in oras, dupa un proiect realizat de catre societatea Bogart. "Nu am licitat aceste lucrari de proiectare pentru ca nu am platit nimic. Este o transpunere a unor proiecte similare din retsul cartierelor orasului, cu ajutorul proiectantului", a mentionat primarul Sorin Apostu. Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) a avizat astazi proiectul pentru o hala agroalimentara de 800 de metri patrati, dotata cu aer conditionat, spatii de depozitare a deseurilor, puncte de spalare a legumelor si fructelor, spatii de vanzare a produselor si, in plus, vor fi amenajate si 24 de parcari.
     Suprafata totala a terenului vizat pentru aceasta hala este de aproape 4.400 de metri patrati, dar terenul nu poate fi exploatat in totalitate din cauza unitatii teritoariale de referinta din care face parte. "O parte din teren este V1 (spatiu verde, conform Planului Urbanistic General - n. red.), dar pentru aceasta parte dorim amenajarea de parcari cu dale ecologice, inierbate. Suprafata de teren vizata este in continuarea celei pe care Armata (Ministerul Apararii Nationale - n. red.) doreste realizarea de blocuri. Daca nu putem sa ne apucam de modernizarea Pietei Grigorescu, macar sa rezolvam problema pentru zona Intre Lacuri", a precizat primarul.
     Arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU, a corectat expresia utilizata de edilul-sef, "dale ecologice", precizand ca, de fapt, aceste dale sunt niste unitati din metal sau plastic prin care va creste iarba si e un sistem utilizat pentru spatiile verzi. "De la dumneavoastra am invatat aceste expresii, domnilor arhitecti, cand spuneati ca pe spatiul verde se pot face amenajari cu «dale ecologice»", a incheiat primarul.
 Niciun panou publicitar langa aeroport.
     Urbanistii "au curatat" zona din apropierea Aeroportului International Cluj-Napoca si a podului IRA, deorece multe dintre acestea erau ilegale, potrivit primarului Sorin Apostu. Astfel, in jur de 20 de amplasamente pentru publicitatea stradala au fost respinse de pe strada Traian Vuia si imprejurimi.
     Membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) au fost de acord, totusi, cu stabilirea unor puncte pe o parte a strazii Traian Vuia, si anume cea aferenta sensului de mers care duce la iesirea din oras. Astfel, pana in prezent nu se modifica numarul de locatii acceptate de membri CTATU, si anume 56.
 Proiectul de amenajare a Salinei Turda, premiat de arhitecţi.
     Un premiu de 1.500 de euro a fost acordat, joi seara, arhitecţilor Ioana-Olivia Danciu, Cornelia Danciu şi Marius Danciu, pentru premiul de amenajare a Salinei Turda, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Anualei de Arhitectură.
     Anuala de Arhitectură Bucureşti, la Sala Dalles, are ca eveniment central concursul organizat de Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR Bucureşti), în urma căruia sunt premiate cele mai bune proiecte realizate de membrii filialei, la următoarele secţiuni: "Arhitectură", "Amenajări şi design de interior", "Restaurare şi reabilitare", "Fotografie de arhitectură" şi "Carte de arhitectură", precum şi proiecte nerealizate, din secţiunile "Studii şi proiecte (nerealizate), concursuri de arhitectură" şi "Proiecte de diplomă". Totodată, se acordă un Premiu al preşedintelui OAR Bucureşti, unui proiect realizat, şi un Premiu Opera Omnia, unui arhitect
.
  Primarul Sorin Apostu a primit vizita d-lui Petr Dokladal, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti
    
Excelenţa Sa a precizat că investitorii cehi au arătat un interes deosebit pentru efectuarea de investiţii în această zonă a Transilvaniei, în domenii precum electricitatea, industria sticlei şi industria producătoare de ţevi pentru diferite utilizări.
    Aflat pentru prima dată într-o vizită oficială la Cluj-Napoca, ambasadorul a precizat că acest oraş are un potenţial uriaş, fiind cel mai important oraş al ţării, după capitala Bucureşti.
    Dl. Petr Dokladal doreşte să îmbunătăţească relaţiile culturale şi de afaceri dintre Cluj-Napoca şi marile oraşe din Cehia. În acest sens, dânsul a afirmat că piaţa locurilor de muncă din Cehia şi-a deschis larg porţile pentru români şi a propus d-lui Sorin Apostu implementarea unui program care să vizeze schimbul de forţă de muncă.
    Potrivit spuselor primarului Apostu, în cadrul discuţiilor purtate cu oaspetele străin, acesta din urmă şi-a exprimat dorinţa de a deschide un Consulat Onorific al Cehiei la Cluj-Napoca.

DUPA NOI NU ASTEPTI
ACTUALITATE ACTUALITATE ACTUALITATE ACTUALITATE
DECLARATII:  
        STIRI CLUJ-NAPOCA
  Spaţiu verde interzis clujenilor
   
 Peste 50 de persoane au protestat împotriva defrişării unui parc în scopul de a transforma acel spaţiu verde într-un parking. Locuitorii cartierului Mănăştur (zona Minerva) au dărâmat gardul amplasat de societatea Con-A SRL Şelimbăr pentru delimitarea şantierului. Conform planurilor Consiliului local, parcul cu suprafaţa de 2.197 mp urmează să fie eliminat, iar în proiectul final este prevăzută ăn acea zonă o suprafaţă mult mai mare destinată spaţiului verde, de 2.594 mp. Parkingul ar asigura 500 locuri de parcare, faţă de cel 60 existente la ora actuală în apropierea parcului, potrivit oficialilor Primăriei.
    În aşteptarea unei prezenţe “oficiale” la faţa locului, clujenii au îndurat ploaia şi au blocat pentru scurt timp circulaţia de pe strada Primăverii, situată în apropierea parcului. Viceprimarul Radu Moisin s-a prezentat în respectiva locaţie şi le-a explicat cetăţenilor revoltaţi că proiectul are avize, inclusiv de la Mediu. Mănăşturenii au strigat că nu vor parking în zonă şi că Primăria vrea să le răpească ultimele surse rămase, de aer şi de umbră. “Dacă se continuă construcţia, îmi dau foc la etajul unu, la Primărie, acolo lângă biroul primarului”, a ameninţat un clujean.
    Au fost trimise la faţa locului, pentru a asigura ordinea publică, echipaje formate din poliţişti comunitari, alături de un echipaj al Jandarmeriei. La ora 19:00, respectivele echipaje încă mai supravegheau zona. Mănăşturenii au afirmat că vor aduna 100.000 de semnături şi vor ataca decizia Consiliului local în Tribunal, deoarece o autoritate publică nu poate acţiona în detrimentul voinţei majorităţii cetăţenilor care locuiesc în acel cartier.
    Potrivit OUG 114 / 2007 şi OUG nr. 27/2008 (privind limitarea derogărilor de la regulile de urbanism), spaţiile verzi existente trebuie să fie potejate şi chiar extinse - această sarcină fiind a primăriilor, la minim 20 m.p. zonă verde / locuitor până în 2010 şi minim 26 m.p. zonă verde / locuitor până în 2013, necidecum defrişate, în condiţiile în care la Cluj-Napoca există doar aproximativ 15 m.p. de zonă verde / locuitor. Primarul Sorin Apostu a afirmat în repetate rânduri că Mănăşturul suferă datorită lipsei acute de spaţii verzi şi datorită construcţiilor amplasate haotic.
        F L A S H n e w s
    Trei blocuri de pe strada Avram Iancu din Huedin au canalizarea defecta de ani de zile, iar dejectiile si apele reziduale ajung in subsoluri, in casa scarii si, mai nou, in stada.
    Primaria Gilau a reusit sa atraga peste doua milioane de euro de la Uniunea Europeana, pe care vrea sa-i investeasca in infrastructura. Primarul comunei, Dumitru Sfarlea, vrea sa transforme localitatea intr-un magnet pentru turisti - in zona Gilau exista deja peste 600 de cabane si pensiuni, si alte cateva sute asteapta autorizatie de construire.
    Circa 1500 de copii vor ramane fara un loc in gradinite - legea prevede ca in fiecare grupa trebuie inscrisi 25 de copii, dar din cauza deficitului de locuri, exista clase cu peste 30 de copii - legea prevede, totodata, ca toti trebuie sa primeasca un loc.
    Autorul accidentului de la Negreni, in urma caruia cinci persoane si-au pierdut viata, iar alte sapte au fost grav ranite, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare la locul de munca pentru uciderea din culpa si vatamarea corporala din culpa.
    Fermierii clujeni au participat la Bucuresti la un protest organizat in fata Ministerului Agriculturii - ei se plang de subventiile intarzie si sunt nevoiti sa se descurce singuri pe o piata invadata de produse din tari unde fermierii au fost ajutati.
    Zeci de persoane cu handicap motor din Cluj au iesit in strada pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta - principala nemultumire ramane lipsa rampelor de acces.
    Clujenii care-si doresc o masina nu foarte veche si de calitate dar nu au destui bani au gasit solutia: isi cumpara masini cu volanul pe parte dreapta, importate din Anglia - ele costa jumatate din pretul unei masini cu volanul pe partea stanga.
    Elena Basescu nu a incalcat legea - Politia Cluj a inchis dosarul, deoarece a ajuns la concluzia ca hainele militare purtate de europarlamentar nu reprezinta o uniforma militara in adevaratul senws al cuvantului. Mai mult de atat, politistii au descoperit ca astfel de imbracaminte se vinde in magazinele din Cluj-Napoca.
    Protestul manasturenilor care nu vor sa-si piarda parcul in favoarea unui parking a avut ecou: primaria a gasit alta solutie - va construi, totusi, parkingul, dar si un alt parc, mai mare. Iubitorii spatiului verde nu au incredere in promisiuni si au tinut sa-si exprime pozitia prin intermediul unui mars pe biciclete.
    Strada Alverna a fost asfaltata, cu exceptia a doi metrii, situati la capatul ei, care insa provoaca la maxim rabdarea soferilor. Primaria are o explicatie: pe strada urmeaza sa intervina Compania de Apa, care trebuie sa inlocuiasca o conducta.
    Cei 400 de profesori si angajati ai invatamantului clujean care si-au primit salariile diminuate cu 40% au aflat ca-si vor vedea banii in cursul zilei del luni.
        DIN JUDETUL NOSTRU DRAG
  Afacerile Mechel Câmpia Turzii au scăzut în primul trimestru cu 68%
   
 Conducerea combinatului siderurgic Mechel Campia Turzii a anuntat ca 2009 va fi primul an dupa preluarea companiei de catre actionarii rusi cand compania va inregistra scaderea cifrei de afaceri. In prezent, firma din Campia Turzii vinde doar marfa de pe stoc, comenzile fiind simtitor reduse comparativ cu anul trecut.
Vand doar produsele aflate pe stoc
    „Activitatea companiei noastre este foarte afectata de criza financiara, comenzile s-au redus simtitor fata de anul trecut si suntem nevoiti sa vindem doar marfa de pe stoc. In ceea ce priveste cifra de afaceri pentru anul 2009, credem ca aceasta va urma trendul descrescator inregistrat in primul trimestru din acest an’’, a declarat pentru smol.ro Grigore Farcasiu, purtatorul de cuvant al Mechel Campia Turzii.
    Compania Mechel Campia Turzii a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 190 mil. euro (668.239.000 lei), ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu aproximativ 20%; fata de anul precedent, cand firma clujeana a realizat vanzari totale de aproximativ 142 mil. euro (472.683.895 lei).
    „Daca vanzarile companiei au crescut de la un an la altul, in ceea ce priveste anul 2009 lucrurile vor sta cu totul altfel, tinand cont in momentul de fata de cererea scazuta pe piata pentru produsele noastre’’, a spus Grigore Farcasiu.
Combinatele siderurgice afectate de criza
    Vanzarile companiei din Campia Turzii au ajuns in 2006 la peste 120 mil. euro (424,4 mil. lei), cu 21%; mai mult fata de volumul inregistrat in anul 2005. Mechel detine in Romania doua combinate siderurgice, unul la Targoviste si celalalt la Campia Turzii, care au fost preluate preluate in 2002 de la statul roman de firma Conares Trading, inregistrata in Elvetia.
    Anul trecut, conducerea combinatului siderurgic Mechel Campia Turzii (INSI) a anuntat ca-si va extinde capacitatea de productie printr-o noua linie de fabricatie a profilelor din otel, in urma unei investitii de aproximativ 1 mil. euro. Oficialii Mechel spuneau ca noua linie va produce in prima faza 1.000 de tone de profile pe luna, existand posibilitatea extinderii acesteia in viitor. Investitia a fost demarata cu scopul cresterii capacitatii de productie a combinatului metalurgic Mechel Campia Turzii la 2.000 de tone de profile din otel pe luna.
  O parte din muncitori au fost trimisi in somaj
    In luna noiembrie a anului trecut, 193 dintre cei 2.700 de angajati ai companiei au fost trimisi in somaj tehnic, iar potrivit reprezentantilor Mechel Campia Turzii oamenii disponibilizati au primit in aceasta perioada 75%; din salariu.
    Combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii (INSI) si-a majorat luna trecuta capitalul social cu 2 mil. euro (8,95 de milioane de lei), de la 231,5 mil. lei la 240,2 mil. lei, prin aportul actionarului majoritar Mechel International Holdings. Ceilalti actionari nu au subscris la operatiunea care viza majorarea capitalului cu 2,6 mil. euro (10,4 milioane lei), potrivit unui raport al companiei remis Bursei.
    Administratorii combinatului au decis luna trecuta anularea celor 250.500 de actiuni ramase nesubscrise, in valoare totala de peste 360.000 de euro (1,45 mil. lei). Mechel International Holdings detine 86,5%; din capitalul companiei, SIF Banat-Crisana - 11,11%;, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 1,02%;
    Combinatul siderurgic a inregistrat anul trecut un profit net de aproximativ 13,9 mil. euro (48,6 mil. lei), de la pierderi de aproximativ 8,5 mil. euro (27,96 mil. lei) in 2007. Veniturile combinatului au urcat anul trecut cu 57,7%;, la peste 800 mil. lei, iar cheltuielile au avansat cu 38,7%;, la peste 742 mil. lei.
    In ceea ce priveste activitatea combinatului siderurgic Mechel din Targoviste, in momentul de fata acesta si-a reluat activitatea la capacitatea normala de lucru, dupa ce, in luna martie, peste 1.700 de salariati au fost in somaj tehnic, iar in luna aprilie au mai fost disponibilizati alti 500 de angajati. De la inceputul acestui an au existat mai multe perioade in care angajatii au fost in somaj tehnic. Mechel Targoviste a estimat injumatatirea veniturilor in 2009, de la aproximativ 346 mil. euro (1,21 mld. lei) la aproximativ 163 mil. euro (571,2 mil. lei), si un profit brut mai mic de aproximativ sase ori, de la 110,5 mil. lei, anul trecut, la 18,59 mil. lei.
    Pretul pe actiune pentru Mechel Campia Turzii stabilit in sedinta din data de 24.04.2009 este de 1,3 lei, la o capitalizare de 51.844.075 lei. Capitalul social al companiei este de 231.304.336 lei.
    Consiliul de Administratie al companiei Mechel Campia Turzii este format din cinci membri, patru dintre acestia fiind cetateni rusi, de profesie ingineri, iar cel mai recent dintre ei fiind un cetatean roman. Ioan Popa este audit expert si profesor universitar la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul UBB si a mai desfasurat activitate de audit pentru Mechel, anterior numirii sale in Consiliului de Administratie al companiei din Campia Turzii. Membrii Consiliului de Administratie al Mechel Campia Turzii sunt Victor Zyuzin, Gennady Somov, Serghey Pashanin, Marina Bobrikova si Ioan Popa.
 

  Naţionaliştii români strâng rândurile: PNG ar dori să fuzioneze cu PRM, Pentru Patrie şi Noua Dreaptă
    
Preşedintele PNG-CD Cluj, Pompiliu Manea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că va milita pentru o dreaptă românească formată din mai multe partide. Pregătind fuzionarea PNG-CD cu PRM, acesta a mai declarat că ar prefera ca şi alte grupări naţionaliste, cum ar fi Partidul pentru Patrie şi Noua Dreaptă, se li se alăture.
După rezultatul nesperat al alianţei PNG-PRM la alegerile europarlamentare din 7 iunie, când a obţinut 3 mandate în Parlamentul de la Bruxelles pentru Corneliu Vadim Tudor, George Becali şi Claudiu Tănăsescu, preşedintele PNG a afirmat în public că acest succes l-a determinat să convoace un congres extraordinar al partidului său pentru a decide oportunitatea fuzionării cu Partidul România Mare.
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat pentru Jurnalul Clujului faptul că după congresul PNG, în funcţie de rezultat, urmează ca şi PRM să decidă asupra fuzionării: “Eu sunt pentru fuzionare, pentru crearea unui partid de dreapta autentic românesc. Restul partidelor sunt de fapt doar rămăşiţe ale FSN. Şi suntem dispuşi şi la cooptarea Partidului pentru Patrie şi a Noii Drepte, pentru a forma un pol naţionalist în România”.
Contactat telefonic de către Jurnalul Clujului, preşedintele Asociaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, a declarat că o asemenea alianţă este binevenită: “Noua Dreaptă, chiar dacă este o mişcare civică patriotică puternică, nu a reuşit încă să abordeze lupta politică. Noua Dreaptă este pentru crearea unui pol naţionalist românesc, alături de PNG şi PRM”.
Partidul pentru Patrie a mai colaborat la alegerile parlamentare de anul trecut cu Partidul Noua Generaţie a lui George Becali, participând cu candidaţi pe listele PNG-CD, însă fără a obţine procentul necesar pentru a intra în Parlament.
“Decât să fii şef la un partid de nimic, mai bine eşti membru al unui partid de valoare. Eu lupt pentru o dreaptă românească care să aibă 30 la sută din electori”, a concluzionat Pompiliu Manea.

Copyright 2002-11   © RC. Smol.Ro a trademark of Banat php and Smol Group.   Toate drepturile rezervate.

PUBLICITATE